Plaspauzepoëzie

Schrijfsel

30.

Henk en de stugge stengel


Er zijn 62 manieren waarop ik naar de supermarkt loop. Rechtsom wel of niet via de glasbak; linksom de toeristische routes. Het eerste deel bestaat uit een vijftal mogelijkheden via een overgroeid pad rond een sloot. Terwijl ik dit schrijf hoor ik buiten de zeurende zaagtoon van een medewerker van de gemeente die een bijvoeglijk naamwoord uit de vorige zin ongedaan maakt.

Het tweede deel, zes mogelijke routes, is beter begaanbaar en geliefd bij oude mannen met honden. Iets meer dan een week geleden hebben Henk en Ingrid, een stel meerkoeten dat in de sloot daar hun nest heeft gebouwd, drie kuikens gekregen die er als waterhoenen uitzien. Vandaag zat Ingrid op het nest met Kwek dicht tegen haar aan. Kwik cirkelde niet ver van het nest door het kroos. Henk daarentegen was druk in de weer bij de oever met een stuk plant dat nog vast zat in de grond. Hij was zichtbaar geagiteerd. Kwak dobberde bij hem in de buurt. Ik stapte vooruit en zocht op de grond een voor Henk hanteerbare tak voor zijn nest. Er sprong een mediumkleine kikker weg van mijn voet. Kwak was begonnen met aanmoedigen, dacht ik, totdat zijn gefrustreerde vader hem richting het nest joeg, en daarna opnieuw aan de stengel begon te sjorren. Het deed me denken aan vroeger; mijn vader die op een camping de tent aan het opzetten was en daarna boos werd op mij omdat ik in de auto op het knopje had gedrukt dat de teller weer op nul had gezet.

Het laatste deel is een keuze tussen een grindpad langs een kudde eenden, of langs uitgewoonde, trieste studentenhuizen. Vanochtend liep ik via de eenden, want daar knispert het pad prettig. Voor de supermarkt zit tegenwoordig een van die eenden, een vrouwtje. Ze zit --technische staat ze-- midden voor de opening. Dat is het. Ze bedelt niet, ze gaat niet uit de weg. Ik heb haar nog niet durven aan te raken.


Goed zo!


Dat was toch weer 1.97% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid cultuur.

Jouw mening over mijn schrijfsel:

Geheel vrijblijvend en anoniem uiteraard.
Meer weten?

Nog niet genoeg gehad?

Deze vind je misschien ook wel leuk:

Wees hip, en deel hem via
e-mail of Twitter of Facebook